Tervetuloa tutustumaan monen palvelun puotiin!

Hautauspalvelu

Hautauspalvelumme palvelee teitä surun kohdatessa. Toimimme aina omaisten ehdoilla luotettavasti ja ammattitaidolla kaikkia vakaumuksia kunnioittaen. Halutessanne hoidamme kaikki hautaukseen liittyvät järjestelyt puolestanne, tarvittaessa myös kotikäynnit.

Palveluihimme kuuluvat:

  • Hautauskuljetukset
  • Siunaus- ja muistotilaisuuden järjestelyt
  • Pitopalvelut muistotilaisuuteen
  • Kotimaiset SHT-Tukku Oy:n arkut ja uurnat
  • Kuntolan Kiviveistämön hautakivien myynti sekä vanhojen kivien kaiverrukset ja kunnostus
  • Lehti-ilmoitusten laatiminen ja välittäminen
  • Valokuvaus

Lue lisää SHT-Tukun, Kuntolan Kiviveistämön ja Alajärven Seurakunnan kotisivuilta.

Suruliputus hautajaispäivänä

Hautajaispäivänä liputetaan siten, että liputuksen alkaessa lippu vedetään puolisalkoon. Kun vainajan siunaus- ja hautaustilaisuuson pidetty, lippu nostetaan loppupäiväksi täyssalkoon. Tällöin täyssalossa oleva lippu tervehtii ja osoittaa kunniaa vainajalle.

Kantajaopas

Arkun kantajat

Arkun kantamiseen tarvitaan 4-6 henkilöä.Asiasta on syytä sopia etukäteen. Kantajina toimivat yleensä vainajan lähimmät miespuoliset sukulaiset,ystävät tai työtoverit, mutta myös naispuoliset henkilöt voivat toimia kantajina. Vainajalle lähimmät kantajat asettuvat arkun pääpuoleen eli takimmaisiksi.Arkkua kannetaan aina jalkopää edellä. Hautauspalvelumme voi myös järjestää kantajat omaisten pyynnöstä.

Kantajien on hyvä sopia keskenään etukäteen yhtenäisestä pukeutumisesta(esim.pitkä takki,hattu ja käsineet) sekä paikoista arkun ympärillä.Kantajilla saa olla poikkeuksellisesti hattu päässä kappelissa tai kirkossa kuljettaessa. Arkun kantamista helpottaa, jos kantajat ovat samankokoisia.

Siunaustilaisuudessa arkku voi olla asetettu valmiiksi kirkon tai kappelin alttarin eteen. Arkun pääpuoli on alttariin päin.Arkku voidaan myös kantaa sisään tilaisuuden alkaessa, jolloin omaiset seuraavat arkun jäljessä sisään siunaustilaan.Tällöin arkku kannetaan jalkopää edellä alttarille ja käännetään siinä myötäpäivään, että pääpuoli tulee alttariin päin. Kun arkku on laskettu alttarille kantajat ottavat hatut päästään ja viettävät pienen hiljaisen hetken arkkuun päin kääntyneinä.Tämän jälkeen kantajat menevät kukin omille paikoilleen saattoväen joukkoon.

Hautaan saatto

Kun kukkalaitteet on noudettu pois arkun ääreltä asettuvat kantajat päällysvaatteissa(takit napitettuina) arkun ympärille. He viettävät pienen hiljaisen hetken arkkuun päin kääntyneinä, jonka jälkeen he laittavat hatut päähänsä ja lähtevät loppusoiton soidessa kantamaan arkkua kohti ovea, edelleen jalkopää edellä. Seuraavaksi arkku nostetaan oven ulkopuolella odottaviin kärryihin, joilla arkku kuljetetaan hautapaikalle kantajien toimesta.Kantoliinat ovat valmiina kärryillä.

Hautaan lasku

Lehtimäen kappeliseurakunnan hautausmaalla arkku lasketaan aina hautaan siten, että vainajan pää tulee haudan muistomerkkiä(esim. kivi tai risti) vasten. Joillakin hautausmailla voidaan noudattaa erilaista tapaa, mutta siitä tiedotetaan erikseen ko. seurakunnan toimesta. Hautaan lasku tapahtuu kärryillä olevilla kantoliinoilla, jotka asetetaan viistoon selän yli(ei niskan taakse)ulomman olkapään yli. Olkapäällä oleva liina heitetään taaksepäin ja käsi viedään nopeasti eteen toisen käden viereen niin, että kädet ovat peräkkäin kantoliinalla. Ote liinasta niin, että käsi ei jää kannen alareunan alle.

Kun arkku on laskettu hautaan, toisen puolen kantajat hellittävät otteensa kantoliinoista ja toisen puolen kantajat nostavat ne ylös(sovittava etukäteen)Laskettuaan arkun hautaan kantajat ottavat hatut päästään ja hiljentyvät hetkeksi hautaan päin, kääntyvät lähiomaisiin päin ja kumartavat.

Suosittele meitä

Facebook Twitter 0Jaa